Wednesday, October 26, 2005

Yashica Mat 124 G

Kerran oli aika, jolloin kaksisilmäiset peilikamerat hallitsivat maailmaa, Saksalainen Rolleiflex kuninkaanaan ja Japanilainen Yashica kustannustehokkaana kansankamerana. Termi kaksisilmäinen peilikamera viittaa kameran rakenteeseen: siinä on kaksi objektiiviä, toinen vaslottaa kuvan filmille ja toinen heijastaa kuvan peilin kautta etsinlasille.

Kaksisilmäisellä peilikameralla kuvattuiin aikanaan kaikkialla studiosta urheilukisoihin tai valtamerten syvyyksiin. Niiden valta-aseman mursi lopulta kinofilmin yleistyminen, ja keskikoon yksisilmäiset kamerajärjestelmät vaihtolinsseillä, kuten esimerkiksi ruotsalainen Hasselblad.

Minun ensimmäinen kokemukseni Yashicasta oli isäni vanha Yashica D. Varsin ihastuttava laite, joka sytytti kiinnostukseni kaksisilmäisiin peilikameroihin. Jonkinaikaa hyvinkin aktiivisesti kyseisellä laitteella kuvattuani tosin havaitsin objektiivin piirron melko vaatimattomaksi.

Yashica Mat 124 G taas tuli minua vastaan hietsun kirpputorilla. Kunto oli huono, mutta hinta edullinen. Pakollisen huollon jälkeen kamera olikin köyhdyttänyt minua parinsadan euron verran.

Ihastuin kameraan välittömästi: kolkko, hieman safarihenkinen ulkoasu, miehekäs latausvipu (kuuntele sample), hyvä käyttöergonomia ja halpa hinta. Tässä on laite minulle.

Kyseinen malli on lajinsa viimeinen. Sitä valmistettiin vuodesta 1970 vuoteen 1985, eli huomattavasti varsinaisen kultakauden jälkeen. Tähän malliin selvästi panostettiin: kamera sisälsi valotusmittarin, suljinta ei tarvitse enää virittää erikseen, vaan viritys tapahtuu filminsiirtovivusta. Optiikka on edeltäjiään huomattavasti parempi.

Tässä on kopioitu kaikki mikä Rolleiflexistä voidaan japanilaisessa kameratehtaassa kustannustehokkaasti kopioida. Maailman paras kamera tämä ei ole, eikä sitä edes yritä ollakaan. Etsinkuva on samea, eikä kameran mekaaninen laatu ole mitenkään ihmeellinen. Kaikesta huolimatta edullinen kamera varsin hyvällä optiikalla keskikoon filmille (6cm x 6cm). Miellyttävä ja yksinkertainen käyttää.

Yashica-Mat on sympaattinen joka kerää kiinnittää takuulla digileluihin tottuneiden ihmisten huomion. Silti kameralla voi kuvata varsin huomaamattomasti, sillä sitä ei nosteta silmien tasalle, vaan kuvaus tapahtuu niinsanotusti lonkalta.

Suosittelen kaikille keskikoon kuvaamisesta kiinnostuneille. Jos raha ei ole ongelma, niin sitten Rolleiflex, jos raha ON ongelma niin sitten vaikka Yashica D tai C. Myös Minoltalta ja Mamiyalta löytyy varsin kiinnostavia malleja.

Kaksisilmäisistä peilikameroista löytyy Ossi Asikaisen kirjoittama artikkeli täältä.

+Filmikoko 6x6
+Hinta/laatu
+Helppo käyttää
+Nykypäivänä varsin omalaatuinen valinta
-Mekaaninen laatu
-Samea etsinkuva
-Kopio

No comments: