Thursday, October 27, 2005

Liittimet
Kun puhutaan laitteista, niin koskaan ei pidä aliarvioida liittimien merkitystä. Tänäpäivänä suositaan pieniä moninapaisia liittimiä, kuten miniplugeja, minidinejä, mini USB liittimiä, ym. Kaikki on pientä, mahdotonta normaalioloissa kolvata ja mahdotonta myös normaalikäytössä pitää ehjinä.

Onkin siis aika esitellä teille kunnollinen liitin.

Kyseistä liitintä valmisti aikoinaan Amphenol , joka vieläkin valmistaa monenlaisia liittimiä tosin valitettavasti ei enää tätä tyyppiä.Kuten kuvasta huomaa, ovat liittimen koskettimet sijoiteltu riittävän etäälle toisistaan. Näiden kolvaaminen onnistuu helposti myös kentäolosuhteissa ja/tai alkoholin vaikutuksen alaisena.Kyseessäolevien liittimien saatavuus on tänäpäivänä hieman heikko. Itse ostin kuvassa näkyvn kasan Emmauksen kirpputorilta hintaan 0,50e. Myyjä hetkenaikaa tosin pohti tarkoittaako tuo pussin kyljessä oleva hinta yhtä liitintä, vai koko pussia. Edullista joka tapauksessa. Kaupanpäälle tuli kourallinen releitä ja pari DIN- liitintä.Liitin ei ole kauhean yleinen. Sitä käytetään esimerkiksi Kodakin diapojektoreissa häivelaitteiden liittämiseen. Miinuspuolena todettakoon että liittimestä puuttuu varsinainen lukitus, joka on yleinen suuremmissa lattaliittimissä. Tästä johtuen johdot täytyy rajummassa käytössä teipata kiinni.

Rankempaan käyttöön löytyy Amphenolin nykyvalikoimasta erilaisia sotilas ja ilmailu käyttöön suunniteltuja liittimiä (kts video)

Tuota vanhaa lattaliitintä kannattaa kuitenkin ostaa jos jostain tulee vastaan. Se on tukeva, kestävä ja miellyttävä käyttää. Usein myös kohtuuhintainen. Sopii laitteita rakentelevalle, tosin ei ehkä maailman monikäyttöisin liitin kokonsa vuoksi.

+Erinomaista laatutyötä
+Helppo käyttää/huoltaa
+Näyttää hyvältä
+Voidaan käyttää vähän tuhdimpienkin signaalien kanssa
-Saatavuus
-Vähän kömpelö
-Aika harvoin tarvittava

No comments: