Friday, October 28, 2005

Holgakuvia
Tänään skannailin hieman holgakuvia. Skannerina toimi Epson 2400 tasoskanneri.


Skannerin negatiivejä skannaava valokansi on juuri ja juuri keskikoon negatiivin kokoinen. En tiedä mikä todellinen skannausalue on, mutta käytetävissä olleella Linux ohjelmistolla en ainakaan minä saanut aivan koko kuva-aluetta esille.

Mutta mennäänpä niihin kuviin:

Alkuun kaupunkinäkymä Vallilasta.

Kuvan nurkissa on huomattavissa Holgan optiikalle tyypillistä tummumista. Kuvan sävyala on aikalailla pastellinen. Johtunee joko käytetystä filmistä (vanhentunut Kodak Portra 160 NC) tai sitten skannauksesta. Taustalla sijaitsevasta säleiköstä voi huomata suorien viivojen hieman käyristyvän reuna-alueilla.Tästä kuvasta näemme miten tärkeää Holgan teippaaminen on. Valvuodot reunoilla ja kuvan laitaan valottunut filminumerointi kertovat puutteellisesta teippauksesta.Tätä kuvaa tarkastellessamme voimme huomata skannerin valojakauman paikoitellen vaihtelevan. Keskellä kuvaa mäkyvät vaalemammat raidat eivät näkyneet alkuperäisessä negatiivissä, eivätkä toisessa skannauksessa.

Tämä kuva kuitenkin näytti kiinnostavammalta, joten päädyin tähän.

Ensivaikutelmani Holgakuvauksesta on varsin positiivinen. Kyseessä ei liene paras mahdollinen väline moneenkaan tarkoitukseen, mutta hyvin kiinnostava ja omalaatuinen valokuvauslaite.

Holgalla kuvaaminen vapauttaa kaikenlaisesta vakavasta asennoitumisesta valokuvausvälineisiin. Holgan säätömahdollisuudet ovat hyvin minimaaliset, ja lopullisen kuvan syntymiseen vaikuttavat tekiät hyvin kaoottisia.

Täytynee nyt viikonloppuna ottaa Holga käyttöön, ja testailla vähän sen mahdollisuuksia.

Testissä käytetty skanneri sopii sinänsä hyvin Holgatyöskentelyyn, mutta vakavaan kuvankäsittelyyn en kenellekään suosittele.

Skanneri:
+Ilmeisesti kohtuuhintainen
+Skannaa keskikoon negatiivit (lähes kokonaan)
+Soveltuu hyvin Holgatyöskentelyyn
-Epäluotettava
-Soveltuu huonosti muuhun työskentelyyn

No comments: