Thursday, October 13, 2005

Hewlet & Packard signal generator 606A

Eilen työhuoneella poiketessani nappasin kuvat tästä yhdestä suosikkilaitteistani. Ajatella, että tälläisiä tuotteita HP tuotti maailmaan ennen muovisia digikamerajäljennöksiä ja kertakäyttötulostimia.

Tässä on kuitenkin kyse varsin hyvin rakennetusta pääosin putkilla toimivasta laitteesta.

Ensivaikutelmaa laitteesta voisi kuvailla sanoilla konstailematon jatukeva. Käyttöliittymä on varsin selkeä, runko on metallia ja paino yli kaksikymmentä kiloa.

Tiedän laitteesta melko vähän, internetistäkään en löytänyt muutakuin tämän sivun kyseisen mallin seuraajasta, 606B:stä. HP museosta.

606A On tullutmarkkinoille vuonna 1959. Kyseessä oli ilmeisesti aikanaan verrattain ylivoimainen laite, muuten kuin kokonsa suhteen:

"Hewlett-Packard's model 606A, announced in 1959, swept past all of them [other signal generators]. Other than perhaps its size, there is little to fault. Its tuning dial has the feel of a top-notch communications receiver, the controls are well thought out, it is stable and reliable, and it uses no exotic tubes." (Alan Douglas, Tube Testers and Classic Electronic Test Gear)

Meidän käyttöömme laite päätyi joskus muutamia vuosia sitten. Ostimme isomman paketin vanhoja laitteita, kappalehinta jäi jonnekin parinkympin kieppeille. HP oli laitteista esineenä kiinnostavin, ja ilmeisesti keräiltävin. Maailmassa on olemassa HP keräilijöitäjotka näitä laitteita itselleen haalivat.

Kauhean hyödyllinen tuolaite ei meidän käytössämme ole ollut. Se kun tuottaa lähinnäkuuloalueen yläpuolelle asettuvia signaaleja. Muutamassa projektissa se meillä kuitenkin on ollut mukana, lähinnä moduloimassa jotain muita laitteita.

Villellä on myös joku HP audio signal generator, joka ehkä soveltuu hieman paremmin meidän tarpeisiimme, mutta sitä emme kyllä ole käyttäneet koskaan mihinkään.

Kuvassa oikealla ylhäällä.

No comments: