Tuesday, October 18, 2005

circuitbendingCircuitbending tuo yhden tuoreen lähestymistavan laitekulttuuriin. Perusajatuksena on ottaa mikä tahansa ääntäpäästävä patteritoiminen laite, ja muuttaa se joksikin täysin uuddelaiseksi soittimeksi.

Puristisimmillaan bendaaminen luottaa täysin luoviin prosesseihin, unohtaen kaiken teoriatiedon sähköstä, elektroniikasta ja äänestä. Yleisimmin onnistunut bendaus syntyy kokemuksen tuoman ymmärryksen, jonkinlaisten teknisten perustietojen ja internetistä löydettyjen muitten bendaajien kokemusten synteesinä.

Circuitbendaamiseen pääsee mukaan hyvin helposti. Tarvitaan vain mikä tahansa ääntätuottava lelu, pieni kolvi, tinaa ja harastuksen edetessä jonkinlainen valikoima elektroniikan peruskomponenttejä.

Alkuun pääsee avaamalla laitteen ja vaikkapa tekemällä satunnaisia oikosulkuja erilaisiin paikkoihin. Pedantimpaa lähestymistä kannattavat voivat hankkia jonkin paljon bendatun laitteen ja hakea internetistä kyseiseen laitteeseen valmiiksi suunniteltuja bendauksia.

Siitä homma sitten etenee: lisäillään potikka sinne, valovastus tänne ja bodycontactpoint tuonne ja jossain vaiheessa on koossa joko mieletön ennennäkemätön soitin tai kasa muodviromua.

Koskaan ei voi tietää.

Niin ja alussa mainitsion että kannattaa bendata vain paristoköyttösiä laitteita. Verkkovirtalaitteet saattavat muuttua vaarallisiksi, ja normaalilla pikkumuuntajalla varustetutkin saattavat muuttua arvaamattomiksi.

Varsin hyvät ohjeet löytyy Chazalan Circuitbend sivulta

+ innovatiivisuus
+ yllätyksellisyys
+ kierrätys
+ hyvää puhdetyötä kaikille digitaalitekniikkaan kyllästyneille
+ iso skene maailmalla

- laitteet usein vaikeasti hallittavia
- kokaan ei tiedä mitä saa
- köyhät lapset eivät saa enää leluja kirpputoreilta
- Eihän tuo lelujen kolvaileminen samallatavalla miehekästä ole, kuin vaikka avolava-autojen hitsaaminen tai konetuliaseiden purkaminen ja kokoaminen silmät kiinni
- iso skene maailmalla

No comments: