Wednesday, October 19, 2005

Melloman
Sain sähköpostiini urlin kiinnostavan tuntuisesta laitteesta. Sen nimi on Melloman ja sen on valmistanut Mike Walters.

Kyseessä on Mellotron nimisen soittimen inspiroimana valmistettu laite.

Mellotronilla on hyvin tärkeä osuus musiikin lähihistoriassa. Toisaalta se oli tärkeä askel siirryttäessä kohti samplaamista ja toisaalta kyseessä on sinällään erittäin omalaatuinen soitin, joka on ollut hyvin tärkeässä roolissa niin populaaria kuin taidemusiikissakin.

Mellotron on kosketinsoitin jossa jokainen kosketin soittaa magneettinauhalle tallennetun äänen. Soittimen rakenne on melko monimutkainen, parhaiten sitä selvittää tämä flash demo.

Melloman on kosketinsoitin jossa koskettimilla soitetaan C-kasetille tallennettuja nauhaluuppeja. Toisin kuin Mellotronissa, Mellomanissa nauha juoksee kokoajan, ja koskettimisto vain miksaa hautun saundin esille.Mellotron syntyi aikoinaan edistysuskoiseen musiikkiteknologian jatkumoon vastaukseksi kysymykseen miten tulevaisuuden musiikkia voitaisiin tuottaa. Melloman on syntynyt musiikkiteknologisen kliimaksin jälkeiseen aikaan, vastaukseksi kysymykseen mitä näille kaikille vanhoille romuille voisi tehdä.

Molemmat laitteet antavat yhden kiinnostavan näkökulman aikansa polttavaan kysymykseen.

Melloman on saavuttanut runsaasti huomiota erilaisissa blogeissa ja sähköpostilistoilla. Tekijä mainitsee jopa Genesis P.Orridgen ottaneen yhteyttä. Olivat kuulemma Throbbing Gristlenkin kanssa oman Mellotronkopion kuusikymmentäluvulla rakentaneet.

Monet ovat, ja sehän tässä juuri hienoa onkin. Samalla tapaa kuin Mellotronin hienous ei suinkaan peruistu siihen miten hyvin se onnistuu toistamaan viulun äänen, vaan päinvastoin siihen kuinka kummallisesti se sen tekee, niin erilaisten Mellotron kopioiden hienous perustuu niiden diversiteettiin.

C-kasetti on yksi tämänhetken kuumimpia medioita, laitteita ja äänitteitä on runsaasti saatavilla halvalla tai ilmaiseksi. C-kasetin brändi on kohdallaan, useimmilla meillä on jotain nostalgisia tunteita kyseistä formaattia kohtaan. Se on myös juuri sopivasti unohtunut pois arkikäytöstämme, että sen näkeminen jossain yllättävässä yhteydessä kiinnittää huomiomme.

Itseäni hieman ihmetyttää Waltersin innostus saada nimenomaan alkuperäisiä mellotronääniä kaseteilleen, ja Beatles kappaleiden soittaminen esimerkkikappaleiksi. Liika retroilu vie helposti pseudomorfoosin puolelle.

Mutta kaikenkaikkiaan hieno laite, hauska idea ja hyvä viimmeistely.

Laiteblogi onnittelee.

+ kaikkihan haluaisivat mellotronin
+ hot DIY action
+ Hyvää uusiokäyttöä MP3 soitinten syrjäyttämille walkmaneille
+ hyvä yksinkertainen idea varastettavaksi

- tasapainottelu innovatiivisuuden ja retrouskottavuuden välillä on vaikeaa
- se ei ole minun

1 comment:

Teemu Antero said...

Melloman - postmoderni soitin.

..