Wednesday, November 09, 2005

Taskulamppu.

Taskulamppu on yksi perusvälineistä, joita ilman en koskaan lähde kotoani. Jotenkin olen päätynyt amerikkalaiseen Mag instrumentsin valmistamaan Mini Magliteen. Kyseessä ei ole mikään ihmeellinen tuote, kilpailijoiden led valaisimet saa parhaimmillaan kytkettyä tietokoneeseensa hienosäätöä varten, ja leditekniikka mahdollistaa muutenkin kirkkaammat, tehokkaammat ja pienemmät valaisimet.

Maglitessä on kuitenkin etunsa. Se on mekaaniseen laatuunsa nähden halpa. Käytettynä alle 10 euroa. Kunnolliseen metallikoteloon pakattu ledilamppu maksaa huomattavasti enemmän.

Maglite on selvästikin tehty kestämään kovaa käyttöä. Runko on tukevaa metallia, eikä laite sisällä juurikaan rikkoutuvia osia. Käyttöliittymä on varsin toimiva: lamppu syttyy etuosaa kiertämällä, kiertämällä lisää voi tarkentaa valokeilan kokoa. Miinuspuolena todettakoon ettei valokeila ole millään säädöillä aivan tasainen, mutta mikäpä tässä hintaluokassa olisi.

Vuosien varrella minulla on näitä ollut useampia. Yhtään en ole saanut rikki, monta olen hävittänyt.

Miinuspuolena mainittakoon että tuote ei ole vain amerikkalainen, vaan peiamerikkalainen. Rohkeimmat voivat lukea tuotteen historian firman nettisivuilta, mutta ainakaan euroopassa se ei kenenkään ostohaluja varmasti herätä.

Magliten brändi on muutenkin erittäin vahvasti äijäbrändi. Mini Maglite löytyy jokaisen roudarin vyöltä Leathermanin vierestä, ja isommat lamput ovat teollisuusvartioden suosikkeja. Eikä välttämättä valaistusominaisuuksiaensa ansiosta.

Nettiä selaillessani goog vei minut muunmuassa The martialist nimiselle sivulle josta löytyy yksityiskohtaiset ohjeet MiniMagliten käytöstä itsepuolustuksessa.

Yllätyksekseni löysin myös sivuja magliten modifioinnista. MonipuolisinKJ:n sivu, jonka säädöt menivät yli minun ymmärrykseni.

Yksinkertaisempia kaupallisia tuotteitakin tuntuu olevan jonkinverran. Myös Phill Elmore the martialist sivulta oli oman lamppunsa modannut.



+Kestävä
+Klassikko
+Kohtuuhintainen
-Vanhanaikainen
-Junttimainen

1 comment:

Anonymous said...

Hyvä artikkeli! Aiheeseen liittyvä linkki:

http://www.taskulamput.fi :)