Konvergenssi on saatanasta.
Uudessa ylioppilaslehdessä Esa Mäkinen kirjoittaa konvergenssistä:
"Laitteiden sulautuminen toisiinsa on tämän päivän suuri teknologinen murros. Internet, televisio ja puhelin yhdistyvät pian yhdeksi koneeksi."
Ihan kiintoisa fantasia, itsekin pidin kovasti scifistä nuorempana, ongelmana kuitenkin on se että se saattaa toteutua.
Ongelmia on useita, varsinkin meille jotka pidämme laitteista, ja ennenkaikkea meille jotka käytämme laitteita johonkin tarkoitukseen.
Ollakseen hyvä ja käyttökelpoinen, laitteen täytyy olla riittävän hyvin suunniteltu. Ollakseen hyvin suunniteltu, laitteen tulee olla suunniteltu jonkin tietyn toiminnon suorittamiseen.
Usein eri laitteiden suunnittelukriteerit ovat ristiriidassa toistensa kanssa: esimerkiksi kameran täytyy olla riittävän painava tärähtämättömän kuvan ottamiseksi, ja matkapuhelimen täytyy olla riittävän kevyt kuljettamisen helpottamiseksi. Yhdistämällä namä kaksi laitetta saamme joko puhelimen jolla voi ottaa huonoja kuvia, tai kameran jolla on epäkäytännöllistä soittaa ihmisille. Kompromissinä saamme kamerapuhelimen jolla on huono tehdä kumpaakaan. Yhdistä siihen vielä televisio ja internet, niin saat tuotteen jolla voi tehdä vähän kaikkea, mutta ei oikeasti mitään.
Toinen suuri kysymys on kestävyys. Mitä enemmän toimintoja integroidaan samaan pakettiin, sitä vikaherkempi lopputulos saavutetaan. Asiaa pahentaa vielä se, että jokaista tarvettamme täyttämään suunniteltu laite pitäisi sitten olla mukanamme kokoajan, ja näinollen jatkuvasti alttiina kolhuille, kosteudelle ja muille yllätystekijöille.
Toki konvergenssistä on paljon hyötyäkin. Itse olen esimerkiksi hyvin tyytyväinen matkapuhelimeni kello-toimintoon. Eihän se laitteena perinteiselle kellolle vedä vertoja, mutta minulle jolla ei rannekelloa ennestään ollut, se on ollut täysin riittävä ajanmittausväline.
Aika näyttää mitä konvergenssille tapahtuu. Eri laitteiden ominaisuuksien yhdisteleminen tuntuu olevan vahva trendi, mutta toisaalta erillislaitteiden arvostus asiantuntevammissa kuluttajasegmenteissä on myös nousemassa.
Valokuvaaja ostaa vieläkin kameransa linsseistä rungosta salamasta ym. koostuvana järjestelmänä, ja tehnee niin tulevaisuudessakin jollei sitten koko ammattikuntaa konvergoida median moniosaajien (toimittaja, taittaja, valokuvaaja, videokuvaaja, kahvinkeittäjä) tieltä.
Kodinelektroniikassakin on nähty muutoksia: radio, tuo ehkä eniten konvergoitu media on palannut puristisimmassa muodossaan Tivoli Audion tuotteissa. Ei mitään stereo vouhotusta eikä cd:eitä tai kasetteja. Pelkkä hyvintehty mono radio.
Toisaalta markkinoiden polemisoituminen vaikuttaa myös huonolta ilmiöltä. Jos minä tarvitsen radion, tarvitsen sen radion kuuntelemiseen. En siis halua ostaa asiaa jolla voi surffata huonosti internettiä tai avata säilykepurkin. En myöskään halua kahdensadan euron statusesinettä. Haluan hyvän toimivan kohtuuhintaisen radion.
Tulevaisuus ei vaikuta valoisalta minunlaiselleni.
No comments:
Post a Comment