Wednesday, November 02, 2005

Junan vessa
Laitteiden myynti-ilmoituksissa törmää aina välillä kuvaukseen "Toimii kuin junan vessa". Laiteblogi lähti siis selvittämään paikan päälle, miten junan vessa toimii. Käsitykseni mukaan kyseinen sanonta viittaa nimenomaan näihin vanhempaa mallia oleviin vessoihin. Sanonta "Toimii kuin Pendolinon vessa" merkitsisi jo jotain aivan muuta.

Pendolinon vessassa on liikaa sähköisiä osia, niinkuin Pendolino junassa yleensäkin, että se voisi toimia luotettavasti vaativissa suomalaisissa olosuhteissa.

Junan vessan toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen. Tarpeet tehdään niille varattuun pönttöön jonka jälkeen painetaan jalalla pöntön vieressä olevaa vipua. Tällöin tarpeet huuhtoutuvat avautuvasta luukusta raiteille.Junan VC on varsin toimintavarma. Mekaanisesti kyseessä on oikeastaan vain hieman hienostuneempi versio reiästä lattiassa. Vandaali ilman voimatyökaluja ei pysty tämän koneiston toimintaan vaikuttamaan millään lailla.

Voi kuitenkin syystä kysyä, miksi kukaan haluaa mielikuvan keinoin yhdistää myymänsä tuotteen ja junan vessan. Junan vessa on kuitenkin yleensä melko vastenmielinen paikka. Toimintavarmat asiat lienevät maailmassa siinäväärin vähissä, että junan vessa metafora on ainut mahdollinen.

+Toimintavarma
+Tyylikkäät materiaalivalinna
+Oikea meininki
-Hieman epämiellyttävä käyttää

No comments: